Νόμιμη η εγκατάσταση ανεμογραφικού ιστού στην Ικαρία δηλώνει η “ΔΕΗ Ανανεώσιμες”
28 Ιουλίου 2016
Μικρή φωτιά δίπλα στο hot spot Μόριας
28 Ιουλίου 2016

Κλιμάκιο της ΝΔ στα πυρόπληκτα χωριά της μαστίχας- πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο

Μοιράσου το άρθρο:

Την Πέμπτη 29/07/2016

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από το Γεώργιο Κασαπίδη βουλευτή Κοζάνης και τομεάρχη Αγροτικού. Κώστα Καραμανλή βουλευτή Σερρών και τομεάρχη Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων θα επισκεφτούν τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου.
Το πρόγραμμα επίσκεψης έχει ως εξής;

Πέμπτη 28/07

18:15  ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΧΙΟΥ

19:15 Μεστά

20:00 Ολύμποι

20:45 Ελάτα  – Συνάντηση με κατοίκους και  Δ.Σ. Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών

Παρασκευή 29/07

08:30 Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου

9:00 Δήμαρχος Χίου

9:30 Αντιπεριφερειάρχης Χίου

10:30 Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟ.Δ.Ε. Χίου

Παρέμβαση ευρωβουλευτών

Στα πλαίσια των δράσεων που έχει αναλάβει η Νέα Δημοκρατία για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χιο, μετά την κα Ε. Βόζεμπεργκ, η οποία με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την άμεση ενίσχυση των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών, ο κ Μ Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της ομάδος των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε επιστολή-παρέμβαση προς τον Επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Φιλ Χόγκαν.
Παραθέτουμε καταρχήν την επιστολή του κ. Κεφαλογιάννη και στη συνέχεια την ερώτηση της κας Βόζεμπεργκ:

Αξιότιμε κ. Επίτροπε,

Το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί στο νησί της Χίου στο Αιγαίο, από την τελευταία πυρκαγιά έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλους του Έλληνες πολίτες.
Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι παραγωγοί του νησιού και ιδιαίτερα αυτοί που ασχολούνται με την μαστιχοκαλλιέργεια, την αμπελοκαλλιέργεια και την μελισσοκομία.
Ιδιαίτερα για τα μαστιχόδεντρα τα οποία συναντώνται μόνο στη Χίο η καταστροφή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανέρχεται έως και στο 90% σε ορισμένες περιοχές.

Με αφορμή την παραπάνω φυσική καταστροφή, θέλω να σας τονίσω ότι ως Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπεύω να αναλάβω άμεσα πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών μέσω προτάσεων για αξιοποίηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ζητώ και την δική σας συνεισφορά για τον καλύτερο συντονισμό και την καθοδήγηση των ελληνικών και ευρωπαϊών αρχών. Οι ελληνικές αρχές υπεύθυνες για τις γεωργικές αποζημιώσεις όπως ο ΕΛΓΑ, θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της καταγραφής και εκτίμησης της ζημιάς που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή του νησιού. Από τη μεριά τους οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να υποδείξουν στην Ελλάδα γρήγορες και αποτελεσματικές μεθόδους αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που παρέχουν τα διάφορα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Παραμένω στη διάθεσή σας για την από κοινού ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των παραπάνω ζημιών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ

 Το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά, που είναι σε εξέλιξη στο νησί της Χίου, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα μαστιχόδεντρων, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, έθιξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρίαΕλίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας. Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει επιπρόσθετα μέσα για την στήριξη των ελλήνων μαστιχοπαραγωγών, δεδομένου ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

        «Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου, καθώς μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, σε δασική έκταση στη νότια πλευρά του νησιού. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

 Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου: Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, ενώ σημαντικές ζημιές σε μαστιχόδεντρα έχουν καταγραφεί και στα χωριά Ολύμποι, Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα στη Βέσσα και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση.

 Λαμβάνοντας υπόψη ότι η καλλιέργεια της μαστίχας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, ενώ η πυρκαγιά ενδέχεται να δημιουργήσει καίριο πρόβλημα στο τοπικό οικοσύστημα αλλά και σε δεκάδες οικογένειες, που ασχολούνται με την παραγωγή μαστίχας, ερωτάται η Επιτροπή: 

  1. Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή της Ελλάδας, δεδομένου ότι το Ταμείο αυτό παρέχει οικονομική βοήθεια στα Κράτη Μέλη για περιφέρειες που έχουν πληγεί από μεγάλου μεγέθους φυσικές καταστροφές; Μέχρι πότε μπορούν να αιτηθούν οι ελληνικές αρχές την άμεση ενεργοποίηση του εν λόγω Ταμείου; 
  1. Ποια άλλα μέσα διαθέτει η Επιτροπή, προκειμένου να στηρίξει του Έλληνες μαστιχοπαραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το μαστιχόδεντρο αναπτύσσεται αργά και η παραγωγή μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του;».

Μοιράσου το άρθρο: