Η καλοκαιρία σύμμαχος των διακινητών
10 Αυγούστου 2017
Συνεχίζεται η παραλαβή Σταφυλιών
10 Αυγούστου 2017

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο

Μοιράσου το άρθρο:

Στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο βρίσκεται από την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό Σταύρος Τάσσος.

Το μεσημέρι της Τετάρτης έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Λήμνου. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα περί «δίκαιης ανάπτυξης» που διακηρύσσει η σημερινή κυβέρνηση, είπε ότι ο λαός δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε τέτοιου είδους αυταπάτες γιατί όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη», εννοεί την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου που όχι μόνο δε θα καλυτερέψουν, αλλά θα επιδεινώσουν τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων και του λαού. Ένα παράδειγμα, είπε, είναι η φαραωνικού τύπου επένδυση τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας, (784 στρεμμάτων), που προγραμματίζεται να γίνει σε μια περιοχή της Λήμνου, το «Φακό», που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA, την ίδια στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις περιοχών “NATURA 2000”, προτάθηκε να γίνει πχ διευθέτηση χειμάρρων, για να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες, και υπήρξαν απαντήσεις του τύπου «είναι περιοχή NATURA και δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση».  Διαπιστώνουμε, έτσι, άλλη μια φορά, είπε,  ότι όταν πρόκειται για τα κέρδη του κεφαλαίου όλα είναι επιτρεπτά.

Όσον αφορά την “ανάπτυξη” που λένε ότι θα φέρει αυτή η ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, είπε, ένα είναι σίγουρο: Θα φέρει κέρδη για τον ανώνυμο “επενδυτή” στηριγμένα στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Αυτό λένε σήμερα τα στοιχεία που υπάρχουν στον κλάδο του τουρισμού. Αύξηση των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπερέιτορς, μείωση μισθών και εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους και μείωση κίνησης για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις (π.χ. ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, ταβέρνες κ.λ.π.). Ακόμα και τα επιδόματα ανεργίας μείωσαν για τους εποχιακά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τα έκαναν επιδοτήσεις για το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ, είπε, καλεί τους εργαζόμενους, το λημνιακό λαό, να αγωνιστεί για μια ανάπτυξη σε όφελός του, για τουρισμό προσιτό σε όλες τις λαϊκές οικογένειες της χώρας μας πρωτίστως, με εργαζόμενους στις τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.

Στον Άγιο Ευστράτιο

Αμέσως μετά, με εκπρόσωπο της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ, αναχώρησε για τον Άγιο Ευστράτιο όπου είχε συνάντηση με τη Δήμαρχο του νησιού και συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού που είναι :

Οι συνεχιζόμενες για πολλά χρόνια καταστροφές από τις ακρίδες  που έχουν επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους του νησιού που αναγκάζονται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για ζωοτροφές με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και στον τουρισμό του νησιού.

Η ελλιπής στελέχωση του Δήμου με το απαραίτητο προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα από τους 14 μονίμους υπαλλήλους που προβλέπει ο οργανισμός του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, υπηρετούν μόνο 4.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αποβαίνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νησιού και που καλύπτεται περιστασιακά από οπλίτες γιατρούς, λύση που δεν καλύπτει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα προβλέπονται μία θέση μόνιμου παθολόγου ιατρού ή ιατρού γενικών καθηκόντων, μία θέση αγροτικού ιατρού και μία θέση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, από τις οποίες δεν είναι καλυμμένη καμιά!  Επιπλέον η Δήμαρχος εξέφρασε το παράπονο ότι ενώ για τις παραπάνω θέσεις προβλέπονται κάποια κίνητρα, όπως δωρεάν παραχώρηση χώρου για διαμονή, δωρεάν μετακίνηση από και προς τη Λήμνο, μειωμένο κατά 50% ακτοπλοϊκό εισιτήριο από και προς Καβάλα και Λαύριο, αυτά δεν αναφέρονται στις προκηρύξεις που γίνονται για τις θέσεις αυτές.

Η έλλειψη αίθουσας αναμονής επιβατών για το πλοίο. Όπως ανέφερε η Δήμαρχος, ενώ έγινε αξιόλογο έργο στο λιμάνι του νησιού, η συγκεκριμένη μελέτη δεν προέβλεπε τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης, όπου θα υπήρχε και ο σταθμός αναμονής επιβατών.

Η μη ικανοποίηση του αιτήματος για άρση της απαλλοτρίωσης τμήματος του οικισμού στον Αη Στράτη και επιστροφή των συγκεκριμένων εκτάσεων στους νόμιμους δικαιούχους, για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει δύο ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει απάντηση.

Τόσο για το αίτημα αυτό, όσο και για το πρόβλημα με τις ακρίδες, αλλά και για τη δημιουργία σταθμού αναμονής επιβατών, η Δήμαρχος ανέφερε ότι ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Αη Στράτη, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι.

Στη συνέχεια ο βουλευτής παραβρέθηκε σε πολιτικό γάμο που τέλεσε η Δήμαρχος του νησιού σε ζευγάρι που είχε ανακοινώσει το γάμο του από τις στήλες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Ακολούθως, ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε με κατοίκους, κτηνοτρόφους και ψαράδες του νησιού, όπου αναδείχτηκε άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης δεξαμενής καυσίμων στο νησί με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ψαράδες και κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λήμνο για να προμηθεύονται αφορολόγητα καύσιμα που δικαιούνται με όλη την ταλαιπωρία και τα έξοδα που συνεπάγονται γι αυτούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τους είπε ότι όλα τα προβλήματα θα μεταφερθούν στη βουλή από το ΚΚΕ, όμως καθοριστικός για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους είναι ο οργανωμένος αγώνας τους, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Τέλος, επισκέφθηκε το μνημείο του ΚΚΕ για τους εξόριστους που έδωσαν τη ζωή τους για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017, ο Σταύρος Τάσσος θα επισκεφθεί το μουσείο στον Αη Στράτη, στο οποίο περιέχονται αποτυπώματα από τη ζωή και τη δράση των εξόριστων.

Αύριο Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017, θα επισκεφθεί το πρωί το νοσοκομείο της Λήμνου και το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) της Μύρινας, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο του νησιού.

Μοιράσου το άρθρο: