Συνεχίζεται η έκθεση “Το Δεινοθήριο της Λέσβου”
7 Δεκεμβρίου 2018
Νέο σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόριας
7 Δεκεμβρίου 2018

Ανακήρυξη Ψαρών και Κάσου σε “Ηρωικές Νήσους”

Μοιράσου το άρθρο:

Δεκτή έγινε η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης με αίτημα την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους», λόγω της Καταστροφής των δύο νησιών το 1824 κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία. Η τροπολογία έγινε άμεσα δεκτή τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, όσο και από την κ. Κουντουρά (καθώς το νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία είναι του Υπουργείου Τουρισμού).
Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Α. Μιχαηλίδης προχώρησε σε μια σύντομη επισκόπηση των γεγονότων που συνδέονται πρωτίστως με την Καταστροφή των Ψαρών. Επισήμανε την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Ψαρών (όπως και της Κάσου) στον αγώνα για την εθνική αυτοδιάθεση, ανάλογη με το βαρύ τίμημα που τελικά κατέβαλλαν μέσω της σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής τους.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως η σημασία των γεγονότων της καταστροφής των δύο νησιών υπερβαίνει την αδιαμφισβήτητα εθνική και πατριωτική τους διάσταση καθώς και την περίοπτη θέση που κατέχουν στην ελληνική κληρονομιά και αποκτούν πανανθρώπινη αξία. Και αυτό διότι τόσο τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα και τη θυσία των κατοίκων των δύο νησιών, όσο και το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που συνόδευσε την καταστροφή τους έχουν οικουμενική διάσταση και αποτύπωμα.
Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε ο Α. Μιχαηλίδης, με την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «Ηρωικές Νήσους» αφενός αποδίδεται η ύψιστη τιμή στους άνδρες και γυναίκες των νησιών αυτών, και αφετέρου θωρακίζεται συμβολικά όχι μόνο η ελληνική αλλά και η πανανθρώπινη ιστορική μνήμη.

* Φωτογραφία:
Δημήτρης Γάκης, Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη (δήμαρχος Κάσου), Ανδρέας Μιχαηλίδης, Κώστας Βρατσάνος (δήμαρχος Ψαρών)
* Το βίντεο της τοποθέτησης του Ανδρέα Μιχαηλίδη στη Βουλή είναι διαθέσιμο
Ολομέλεια: https://www.youtube.com/watch?v=e5OoyJtAX2g

Μοιράσου το άρθρο: