438 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στα ΚΥΤ Λέσβου Χίου και Σάμου
31 Οκτωβρίου 2018
Το ΤΣ Λέσβου ΚΝΕ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις
31 Οκτωβρίου 2018

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου

Μοιράσου το άρθρο:

Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου και ο Δήμος Λήμνου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Λήμνο, από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου  και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μαθητών του Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Μούδρου με αντιπροσωπεία μαθητών από την Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 16:40 θα γίνει διέλευση της   στρατιωτικής μουσικής μπάντας του Πολεμικού  Ναυτικού από την είσοδο του Μούδρου προς το λιμάνι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι του Μούδρου.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και ώρα 10:00 θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση  καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Πορτιανού ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί για τέταρτη χρονιά ο Αγώνας Δρόμου 18,5 χλμ. «Τρέχουμε για την Ειρήνη». Η εκκίνηση θα γίνει στις 11:30 μπροστά από το Συμμαχικό Νεκροταφείο Μούδρου και ο τερματισμός στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου Πορτιανού.

Θα ακολουθήσουν στις 11:30 εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Πορτιανού, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί ο Συμβολικός Αγώνας Δρόμου «Για όλους» με τη συνεργασία του τμήματος Α.Μ.Ε.Α. της Α.Ε.Λ. και του Συλλόγου Α.Μ.Ε.Α. «Ορίζοντες».

Την ίδια μέρα στις 16:40 στη Μύρινα  θα γίνει διέλευση της  στρατιωτικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού από την κεντρική αγορά προς το λιμάνι της Μύρινας. Θα ακολουθήσει υποστολή της σημαίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος στο λιμάνι της Μύρινας.  Στη συνέχεια στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Λήμνος και η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Πολυχώρο «Αποθήκη» στο Λιμανάκι της Μύρινας.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 09:45 θα διεξαχθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», ενώ στις 11:00 θα γίνει  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Κοινοπολιτειακό Κοιμητήριο του Μούδρου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μούδρου.

Στις 13:45 θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στο Μούδρο από τμήματα σχολείων, συλλόγων, στρατιωτικών τμημάτων και τμημάτων ξένων αποστολών και  στις 14:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης  με τίτλο «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ανακωχή του Μούδρου». Στις 15:30 θα γίνει κατάθεση λουλουδιών στην αναμνηστική Πλάκα-Μνημείο Αυστραλών στο λιμάνι του Μούδρου και θα ακολουθήσει επίδειξη από αεροσκάφος επίδειξης (F-16) της ομάδας ΖΕΥΣ  της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχει παρουσία Πολεμικών πλοίων στο λιμάνι του Μούδρου.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθούν η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία καθώς και εκπρόσωποι πρεσβειών και στρατιωτικοί ακόλουθοι των εμπλεκόμενων χωρών στην υπογραφή της ανακωχής, καθώς και άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη «Λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου – Υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου 1918-2018», πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις που αφορούν εκείνη την περίοδο.

Η πρώτη έκθεση με τίτλο «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Η Ανακωχή του Μούδρου» θα περιέχει φωτογραφίες και αντικείμενα εποχής από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με το Καναδικό Μουσείο και την Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στο Μούδρο (στο κτήριο δίπλα από το «Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου). Η έκθεση θα λειτουργήσει από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 ώρα 12:00 (μετά την παρέλαση) έως την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι 10:00-19:00.

Η δεύτερη έκθεση με τίτλο «Η Λήμνος και η δράση της Ελληνικής Αεροπορίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο» θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο «Αποθήκη» στο Λιμανάκι της Μύρινας, από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 έως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 με ώρες λειτουργίας 11:00π.μ.-13:00μ.μ. και 18:30μ.μ.-21:00μ.μ.

Η έναρξη της δεύτερης έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018 στις 18:00 μ.μ. με παρουσίαση-ομιλία από τον Υποπτέραρχο ε.α. Τσιπουρίδη Διογένη.

 

 

Μοιράσου το άρθρο: