Η 18η Ρεγκάτα του Αιγαίου τερματίζει στην Σάμο
21 Αυγούστου 2018
Φίλοι Μονοπατιών Χίου: Πεζοπορία στην αυγουστιάτικη πανσέληνο
22 Αυγούστου 2018

Εκθεση σχολικών βιβλίων στο Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής- ομιλία Μ. Γεωργούλη

Μοιράσου το άρθρο:

Εκθεση σχολικών βιβλίων, με το παλαιότερο να χρονολογείται στα 1787, πραγματοποιείται στο Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής που εδρεύσει στο 1ο Γυμνάσιο Χίου, την Τετάρτη 22 Αυγούστου.
Παράλληλα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό φορέα «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» διοργανώνεται εκδήλωση ομιλία στις 8.00 το βράδυ της Τετάρτης με τον αστροφυσικό Μανώλη Γεωργούλη.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ευρύτερη προβολή του Μουσείου Φυσικής του 1ου Γυμνασίου- Σχολής της Χίου, όπου στα εκθέματά του βρίσκονται τα παλαιότερα εργαστηριακά όργανα που χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα.
Η έκθεση θα λειτουργεί από 22 έως 30 Αυγούστου και ώρες 6.30 μ.μ.- 9.00 μ.μ..

Ενδιαφέρον έχει όμως και η επιστολή αποδοχής του Μανώλη Γεωργούλη, στην πρόταση της “Μούσας Ελληνικής” την οποία και δημοσιεύουμε:

Επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής του 1ου Γυμνασίου Χίου

Αύγουστος 2018

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή αποδέχομαι την πρόσκληση της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ και του Συλλόγου “Φίλοι του Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής” να επισκεφθώ το Μουσείο Φυσικής του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου, στο οποίο μάλιστα ευτύχησα να φοιτήσω κατά τα γυμνασιακά μου χρόνια, την περίοδο 1981 – 1984.

Θα πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο, με κάποια αιδώ, ότι δεν γνώριζα γι` αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και την ύπαρξη του Μουσείου, μέχρι πρότινος. Κατόπιν της ενημέρωσης και της ευγενικής πρόσκλησης, όμως, μελετώντας και τον συλλεκτικό «Οδηγό Μουσείου Ιστορίας και Φυσικής Χίου», μου εδραιώθηκε η άποψη ότι το Μουσείο και τα εκθέματά του αποτελούν παρακαταθήκη για το νησί και ενισχύουν το ρόλο, την ιστορία και την προσφορά του 1ου Γυμνασίου στον τόπο. Η Χίος, η ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και ολόκληρη η Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον ενήμεροι γι` αυτή την πολυετή πρωτοβουλία και να τη στηρίζουν με την αποδοχή και την εκτίμηση που αρμόζει στην εξαίρετη εθελοντική προσπάθεια των μελών της Ομάδας Εργασίας. Αναγνωρίζοντας παλαιούς καθηγητές μου της Φυσικής σε αυτή την Ομάδα, τη λιτή και ουσιώδη διδασκαλία των οποίων θυμάμαι με δέος, δεν μπορώ παρά να είμαι απόλυτα βέβαιος για την ποιότητα και το βαθμό συντήρησης των εκθεμάτων. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η λειτουργική κατάσταση πολλών από αυτά: το να εκτελεί κανείς με άρτιο τρόπο πειράματα με όργανα που κατασκευάστηκαν ακόμα και δύο αιώνες πριν θεωρώ ότι δεν έχει ανάγκη περαιτέρω σχολιασμού, παρά μόνο θαυμασμού.

Ως φυσικός με ενδιαφέρει ζωηρά να δω όργανα και εκθέματα τα οποία κατασκευάστηκαν σε άλλες εποχές, με τρόπους και μέσα που έχουν εγκαταλειφθεί προ πολλού. Το γιατί θα πρέπει να υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι για την κλασική φυσική του σήμερα – και του αύριο, γιατί οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν ημερομηνία λήξης – οι βάσεις τέθηκαν αιώνες πριν, λίγο προτού τα όργανα του Μουσείου κατασκευαστούν. Όσο και αν προχωρήσει η τεχνολογία, το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μείνει ως έχει ή ένας θεμελιώδης νόμος αντίστροφου τετραγώνου της απόστασης, λόγου χάρη, όπως οι νόμοι των Newton και Coulomb, θα παραμείνει ένας νόμος αντίστροφου τετραγώνου. Άρα μια απλή, ταπεινή μαγνητική βελόνη ή ένας μαγνητικός ζυγός Hibbert (ενδεικτικά εκθέματα του Μουσείου) εξακολουθούν και σήμερα να περιγράφουν επαρκώς αυτά τα φαινόμενα. Όσοι περάσαμε από αυτές τις ατραπούς της ορθής λογικής και του μαθηματικού λογισμού στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τη φυσική, μια προσπάθεια αέναης μάθησης που δεν τελειώνει με κανένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό, δεν μπορούμε παρά να παραμένουμε γοητευμένοι μπροστά σε αυτά τα θαύματα απλότητας και οικονομίας της φύσης.

Αυτή τη λογική της απλότητας και της φυσικής οικονομίας εξυπηρετεί το Μουσείο, κατά την άποψή μου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φυσικός για να γίνει κοινωνός απλών ιδεών με μεγάλη όμως δύναμη, που δίνουν τροφή για σκέψη, αλλά και ένα αντίβαρο στη σημερινή εποχή, όπου τα πάντα θεωρούνται λίγο-πολύ δεδομένα, χωρίς ιδιαίτερο διανοητικό μόχθο. Διδάγματα από τα οποία ωφεληθήκαμε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Με τιμή

Μανώλης Γεωργούλης

Μοιράσου το άρθρο: