Κάλεσμα σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων σε συλλαλητήριο ΠΑΜΕ στη Χίο
20 Φεβρουαρίου 2017
ΣΥΡΙΖΑ Χίου: η αλήθεια για τον ΕΦΚΑ
20 Φεβρουαρίου 2017

Νέο βιβλίο του Γ. Μακριδάκη “Ολα για το καλό” και διήμερο για το Λωβοκομείο

Μοιράσου το άρθρο:

Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μαρτίου 2017, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του μυθιστορήματος του Γιάννη Μακριδάκη “Όλα για καλό” (εκδ. Εστία 2017), ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην ανθρώπινη διάσταση της Ιστορίας του Λωβοκομείου.

Το Σάββατο, 11/3, στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο Ομήρειο ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο. Η προσωπική μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., ασθενούς της νόσου του Χάνσεν, τροφίμου του Λωβοκομείου κατά τα έτη 1948-1959, στην καταγραφή της οποίας προέβη ο ερευνητής- συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης

Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί θα διοργανωθεί ξενάγηση στους χώρους του Λωβοκομείου από τον διπλωματούχο ξεναγό Θωμά Καραμουσλή.

Φωτογραφίες (εκτός της πρώτης): Βασίλης Αγιαννίδης
Ο Γιάννης Μακριδάκης για την ηχογραφημένη μαρτυρία αναφέρει:

«Την μαρτυρία της Γ.Κ.Μ., που θα ακούσετε στην εκδήλωση αυτή, ηχογράφησα στις 9 Δεκεμβρίου 2010 στο σπίτι της, σε ένα προάστιο του Πειραιά.

Την Γ.Κ.Μ. ανακάλυψα μετά από συστηματική μελέτη φθαρμένων υπηρεσιακών εγγράφων που είχαν ξεμείνει, από το 1959 και μετά, έρμαια του καιρού και του χρόνου μέσα στο Εφορείο του Λωβοκομείου και κατόπιν μεταγενέστερης έρευνας μέσω συγγενών και συγχωριανών της.

Κατόρθωσα δε να με δεχτεί στο σπίτι της και να μου μιλήσει για τη ζωή της, ύστερα από επίμονες προσπάθειες δύο περίπου ετών, κατά τα οποία της έγινα μάλλον φορτικός τηλεφωνώντας της κάθε τόσο και ζητώντας συνάντηση με την ίδια και ακρόαση του βίου της.

Την ευχαριστώ πολύ που τελικά με δέχτηκε και μου μίλησε

Γιάννης Μακριδάκης

Φεβρουάριος ’17»

Μοιράσου το άρθρο: