29οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου: Τιμητικές διακρίσεις για Χιώτες αθλητές
10 Οκτωβρίου 2017
Παράταση έκθεσης Γ. Ζυμαράκη στο Μουσείο Μαστίχας
10 Οκτωβρίου 2017

Οικογένειες και κατοικίες Ελλήνων στη Σμύρνη τέλη 19ου αιώνα, ομιλία του Β. Αγιαννίδη

Μοιράσου το άρθρο:

«Οικογένειες και κατοικίες Ελλήνων στη Σμύρνη, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα» είναι το θέμα της ομιλίας του Βασίλη Αγιαννίδη στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ.
Την εκδήλωση διοργανώνει το ΟΜΗΡΕΙΟ και μέσα από αρχειακές απεικονίσεις και αναφορές στους κατοίκους της Σμύρνης αποκαλύπτεται το λαμπρό παρελθόν μιας μεγάλης Ελληνικής πόλης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και χάρη σε σύγχρονες έρευνες και φωτογραφίες παρουσιάζονται τα σωζόμενα ίχνη αυτού του παρελθόντος που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής και της Τουρκικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η «άπιστη Σμύρνη» για τους Τούρκους, η πόλη όπου «δεν μπορούσες να επιβιώσεις εάν δεν μιλούσες ελληνικά», έφτασε στην ακμή της την πεντηκονταετία 1880-1920.
Υπήρξε δημιουργία Ελλήνων κυρίως, αρχιτεκτόνων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, σε ένα τόπο που ήταν κατά την αρχαιότητα η κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού.

Η αριθμητική υπεροχή των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους, τους Εβραίους, τους Αρμένιους και τους Λεβαντίνους κατοίκους της πόλης, τους έδωσε τη δυνατότητα να επιβάλλουν το ελληνικό στοιχείο στην απαστράπτουσα κοσμοπολίτικη Σμυρναίικη κοινωνία την οποία παρέσυρε στο πέρασμα του ο 20ός αιώνας με την τραγική Καταστροφή του 1922, τους πολέμους, τα εθνικιστικά κινήματα και τη λυσσαλέα ανοικοδόμηση.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
Η οικία Λαμπρόγλου-Παπαδημητρίου στη Μπέλλα Βίστα
Ο ναός των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου
Το σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου στα Χιώτικα
Σοκάκι στον Απάνω Μαχαλά.

Μοιράσου το άρθρο: