Παράσταση από το Κέντρο Συμβουλευτικής Δ. Χίου για την Ημέρα της Γυναίκας
5 Μαρτίου 2019
Αποκριάτικη Ποδηλατοπαρέλαση στη Μυτιλήνη
6 Μαρτίου 2019

Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών ζητά την επίσπευση του ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό ταξίδι των Ικαριωτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μοιράσου το άρθρο:

Με έγγραφό της προς την ΕΡΤ η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών αναμένει μια απάντηση τόσο για την 28μηνη καθυστέρηση της επεξεργασίας του υλικού για την δημιουργία ντοκιμαντέρ του προσφυγικού ταξιδιού Ικαριωτών και όχι μόνο, κατά την διάρκεια του Β΄παγκόσμιου πολέμου, αλλά περισσότερο την άμεση εκκίνηση των απαραίτητων εργασιών για την υλοποίηση του. Ακολουθεί η σχετική επιστολή: “Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Στα πλαίσια αυτά, μέλη της Εταιρείας μας στήριξαν παρέχοντας συμβουλευτική και οργανωτική βοήθεια στην έρευνα της ΕΡΤ που σκοπό είχε τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά των Αιγαιοπελαγιτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα στους οποίους ήταν και μέλη των οικογενειών μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι.
Η σημασία της διάσωσης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, όταν εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου, είναι συνεχείς οι εντάσεις σε τέτοια θέματα, που προέρχονται από την αμάθεια και συνδαυλίζονται από το γεγονός ότι στην περιοχή μας που είναι πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων και οι προβληματικές συνθήκες διαβίωσής τους, δίνουν το έδαφος για εκμετάλλευση αυτών των καταστάσεων.
Η τεκμηριωμένη παράθεση των Ελληνικών προσφυγικών ροών κατά τη διάρκεια της κατοχής, σε συνεκτίμηση με τη σύγχρονη πραγματικότητα των εκατομμυρίων προσφύγων που συνεχώς κινδυνεύουν σε παρόμοιες συνθήκες, θεωρούμε ότι αποτελεί κεντρικό σημείο κατανόησης.
Κυρίως, μέσω της ιστορικής συνείδησης, η εκτίμηση της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι πρόσφυγες (αυτή τη φορά με αντίθετη κατεύθυνση) χρήζει ιδιαίτερης έρευνας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης διεκπεραίωσης (ολοκλήρωση του μοντάζ και κάθε άλλης εκκρεμότητας) που αφορά αυτό το ντοκιμαντέρ με σκοπό τη μετάδοσή του. Έτσι, η ιστορική μνήμη μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά διευρύνοντας αφενός το πεδίο διαλόγου και τα όρια αυτής της ιστορικής περιόδου, που παραμένει γενικά άγνωστη στο ευρύ κοινό.
28 μήνες μετά τα γυρίσματα, μας λυπεί το γεγονός ότι η επεξεργασία του υλικού και η δρομολόγηση της μετάδοσης του παραμένει στο μηδέν, παρά τις κατά καιρούς οχλήσεις του συντονιστή της έρευνας προς τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ.
Οι 7.500 κάτοικοι του νησιού της Ικαρίας και οι 15.000 Ικαριώτες των Αθηνών περιμένουν με άσβεστο ενδιαφέρον τις κινήσεις σας πάνω στο θέμα αυτό. Το ενδεχόμενο δε, οι επερχόμενες εκλογές να δεσμεύσουν το προσωπικό της ΕΡΤ σε τρέχουσες ανάγκες αφήνοντας στη άκρη τέτοιο υλικό και οι πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις σε σχέση με την ίδια την ύπαρξή της ΕΡΤ ή τις δυνατότητες που μπορεί να έχει, δημιουργούν τον κίνδυνο αυτό το υλικό να χαθεί οριστικά.
Ευελπιστούμε να χειριστείτε το θέμα με τη δέουσα προσοχή και ιστορική ευθύνη
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας”

Μοιράσου το άρθρο: